4,9/5 uit 800 reviews –  Eigen serviceteam  –  Showroom van 1000m²  –   Open van di-vrij 13-18u en zat 10-17u

Hoeveel calorieën verbrand je met een loopband?

20.10.2022
7

Een loopband is een van de best gekende fitnessapparaten ter wereld. Ze worden gebruikt voor cardiotrainingen en je ziet ze in elke fitness staan. Het geeft je een enorme flexibiliteit en je beslist zelf hoe snel, traag of lastig je loopsessie wordt.

Maar hoeveel calorieën verbrand je nu precies met zo een loopband? In dit artikel overlopen we alles wat je hierover wil weten. Het is dan ook geen enkelvoudig antwoord en het is erg afhankelijk van wat je doelen zijn.

Trainen met een loopband

Een loopband geeft je de mogelijkheid om een stevige workout te starten waar je ook bent. Zolang er een loopband in de buurt is kan je aan de slag. Afhankelijk van wat je tijdsschema is en wat je doelstellingen zijn, kan je sowieso aan de slag met een loopband.

Door te trainen op een loopband activeer je de grootste spiergroep in je lichaam; je benen. Deze worden het hardst gebruikt tijdens het lopen, maar daar stopt het niet. Ook je armen en buikspieren worden geactiveerd en zal je gebruiken. Niet in dezelfde mate als je beenspieren maar het zal ook een invloed hebben.

Naast enkel het activeren van je spieren en het verbranden van calorieën is een loopband ook erg goed voor je conditie. Door de juiste training te kiezen voor jou, kan je je uithoudingsvermogen gaan verbeteren. Dit allemaal gecombineerd met afvallen en een gezonde vetverbranding.

Kan je veel calorieën verbranden met een loopband

Je kan een grote hoeveelheid aan calorieën verbranden met een loopband. Het is een erg goede manier om af te vallen of om op gewicht te blijven, afhankelijk van je trainingsschema is er zeker een goed loopschema dat bij je past.

De loopband is een cardio toestel. Dit wil zeggen dat het een toestel is waarmee je je cardiovasculair systeem gaat trainen. Dit is een ander woord voor je hart en longen systeem.

Bij een langdurige inspanning gebruik je vooral een verbranding waar zuurstof een grote rol in speelt. Door je longen en hart te trainen met cardio zal je meer zuurstof gaan rond voeren. Dit zorgt op zijn beurt voor een betere conditie en minder verzuring in je spieren.

Hoeveel calorieën verbrand je precies op een loopband

Als je aan het lopen bent op een loopband is het moeilijk om precies een idee te krijgen hoeveel je aan het verbranden bent. Vaak ben je aan het lopen maar heb je echter geen flauw idee wat er gebeurt.

Hieronder geven we je een tabel dat kan zorgen voor de nodige leidraad als je wil berekenen hoeveel calorieën je verbrand tijdens het lopen op een loopband. Hou er wel rekening mee dat dit maar een indicatie is en dus geen vast aantal.

De verbranding van calorieën is namelijk afhankelijk van heel wat verschillende zaken. Denk maar aan de hoeveelheid spiermassa, hoeveelheid vetmassa, je gewicht en hoe hoog je inspanning is (hartslag). Iedereen is anders en dat kan ook een effect hebben op je verbranding. Hou daar dus zeker rekening mee.

 

Tijd – Gewicht 60 kg 70 kg 80 kg 90 kg 100 kg 120 kg
15 min 175 Kcal 200 Kcal 230 Kcal 260 Kcal 290 Kcal 350 Kcal
30 min 350  Kcal 400 Kcal 460 Kcal 520 Kcal 580 Kcal 700 Kcal
45 min 520 Kcal 600 Kcal 690 Kcal 780 Kcal 870 Kcal 1040 Kcal
60 min 700 Kcal 800 Kcal 920 Kcal 1040 Kcal 1160 Kcal 1115 Kcal

Bovenstaande tabel is louter indicatief en is berekend op een middelzware inspanning tijdens het lopen op een vlakke ondergrond. Afhankelijk van de persoon zal dit aantal kunnen wijzigen en schommelen.

Het verschil tussen Kcal en KJ

Er is een groot verschil tussen Kcal en KJ. Op een fitness toestel zoals een loopband, crosstrainer of hometrainer kan je dit vaak aflezen tijdens het sporten zelf. Het is dus goed om te weten dat er een groot verschil is tussen beide.

KJ of kilojoule is een andere aanduiding voor kilocalorieën. Doordat het een uitgedrukt in Joule en het ander in calorieën verschillen beide waardes enorm.

1 Kcal = 4,2 KJ

Als je op je loopband ziet staan dat je de afgelopen training 4.368 KJ hebt verbrand, dan komt dit overeen met 1040 Kcal. Een groot verschil. Let dus goed op wat je kan aflezen op de display en bereken het juiste aantal calorieën voor de beste resultaten.

Je verbrandt niet altijd evenveel calorieën

Als je aan de slag gaat met trainen op een loopband dan kan je veel verschillende kanten op. Hoewel je steeds dezelfde spieren gebruikt om de oefening uit te voeren kan je wel variëren in intensiteit en snelheid.

Ga je sprinten voor 100m op een loopband dan spreek je enkel en alleen je anaeroob systeem aan. Dit wil zeggen dat er geen zuurstof gemengd is in het process, dus het is geen cardio oefening. Dit is enkel een korte en krachtige oefening. Je zal dus niet dezelfde hoeveelheid calorieën verbranden als bij een cardio oefening.

Loop je langer aan een trager tempo dan schakelt je lichaam om naar je aeroob systeem of het verbrandingssysteem op zuurstof. Deze verbranding gaat wat trager maar door de langdurige inspanning zal je meer calorieën verbranden.

Daarnaast kan je ook nog kiezen voor interval trainingen of HITT. Dit is een van de beste manieren om calorieën te verbranden. Hier train je meestal voor ongeveer 20 minuten lang io verschillende intensiteit. Hierdoor geef je je lichaam de kans om efficiënter en meer te verbranden.

Hoelang moet ik trainen op een loopband om af te vallen

Eerst en vooral is het goed om de basis te begrijpen van afvallen. Je zal pas afvallen als je calorie inname kleiner is dan wat je verbrandt. Een gezonde en evenwichtige voeding is dus de eerste start naar een succesvolle training.

Als je hier rekening mee houdt kan je aan de slag gaan met cardiotraining op je loopband. Afhankelijk van welke training doelen je hebt zal je loopschema moeten aangepast worden.

Doe je ook krachttraining? Dan is HITT voor jou de beste oplossing. Loop zeker niet langer dan 30 minuten per sessie. Zo verzeker je jezelf dat je vetverbranding gestimuleerd wordt, maar heb je geen verlies in spiermassa.

Wil je enkel afvallen, dan heb je wat meer mogelijkheden. Je kan er voor kiezen om langere trainingen af te wisselen met intervaltrainingen. Geef je lichaam niet de kans om te wennen aan langdurige inspanningen door deze afwisseling. Hierdoor houd je je vetverbranding zo hoog mogelijk.

Tot slot is het ook goed om naar je lichaam te luisteren. Als je nooit een cardio training hebt gedaan, begin dan rustig en geef je lichaam de tijd. Doe het rustig aan in het begin en bouw traag op. Op deze manier voorkom je blessures en een langdurig resultaat.

Conclusie

Je kan zeggen dat alle beweging beter is dan geen beweging. Een loopband kan je beste vriend worden bij het trainen. Zet realistische doelen voor jezelf en hou rekening met wat je kan.

Door aan de slag te gaan met een goede loopband gun je jezelf een aangename training. Verbrand calorieën wanneer je maar wil en krijg de resultaten waar je naar streeft. Hoe meer je zal lopen, hoe meer resultaat je zal zien.