SPRING DEALS BIJ FITNESSKING!

Hardlopen op een loopband of buiten, wat is beter?

28.10.2022
4

Hardlopen is een veel beoefende sport door alle soorten sporters. Voor velen is het een vorm van ontspannen of net als inspanning. Een loopband is daarom ook voor velen een erg gewenst fitnesstoestel. Het staat je toe om te trainen wanneer je maar wil en het geeft je een zeker vorm van flexibiliteit. Maar wat is nu het beste als je wil hardlopen, binnen of buiten?

Hardlopen op een loopband

Makkelijk en efficiënt

Laat ons beginnen bij een van de grootste voordelen van een loopband. Het is een erg efficiënte oplossing voor veel hardlopers die weinig tijd hebben in hun agenda. Je hebt namelijk elk aspect met betrekking tot duur en intensiteit onder controle.

Wanneer je aan de slag gaat hoef je geen extra tijd te berekenen om op locatie te lopen. Je kan ook stoppen wanneer je maar wil. Als je een strak tijdschema hebt is het net daarom gemakkelijk om deze vrijheid te hebben.

Geen impact van het weer

Nog een groot voordeel van een loopband is het gebrek aan weersomstandigheden. Je hoeft geen rekening te houden met regen, wind, koude of hitte. Je kan steeds lopen in gematigde omstandigheden zonder gedoe.

Bij de start van je loopsessie heb je steeds een gecontroleerde omgeving waar je aan de slag kan. Zo hoef je geen regenjas aan en kan je steeds in een comfortabele outfit lopen, zonder belemmering.

Verkleinde risico’s

Op een loopband verklein je je risico op een ongeluk of blessure enorm. Er is geen invloed van derden op je hardloopsessie. Er zijn geen fietsers of auto’s die voorbij komen en je belemmeren of omver rijden.

Daarnaast is de kans om je voet om te slaan in een put ook veel kleiner. Zeker als je fan bent van een hardloopsessie in de avond. Als het donker is is een ongeluk snel gebeurd. Je hoeft hier met een loopband geen rekening mee te houden.

Makkelijke bevoorrading

Tot slot is nog een groot voordeel van de loopband de eindeloze toevoer aan bevoorrading. Je kan naast je loopband gemakkelijk een grote fles water zetten met een aantal snacks. Dit zorgt er voor dat je niks hoeft mee te nemen in onhandige zakken. Want niks is lastiger dan extra gewicht meenemen op een hardloopsessie.

Hardlopen in de buitenlucht

Hardloop mythes over het verschil tussen een loopband en de buitenlucht

Er bestaan heel wat mythes als het gaat over het verschil tussen hardlopen op een loopband of in de buitenlucht. Zo wordt er onder andere door onwetende personal coaches geclaimd dat je op een loopband minder spieren aanspreekt in je benen en dat je je loopband op 1% moet zetten om luchtweerstand te compenseren. Beide statements zijn echter een mythe.

Naast deze mythes zijn er echter wel een paar zaken die van invloed zijn en wel degelijk een verschil maken.

Mentale voordelen

Lopen in de buitenlucht en vooral in de natuur heeft tal van voordelen voor je mentale staat. Het is al meerdere keren bewezen dat zowel buitenlucht als natuur een positieve invloed hebben op je gemoedstoestand.

Zo zijn er zelfs studies die aantonen dat mensen die hardlopen in de buitenlucht meer voordelen hebben dan anderen. Er was een stijging in energie en ze voelden vaker een grotere boost. Daartegenover was er ook een daling in depressie, boosheid en algemene spanning.

Combinatie voor wedstrijden

Train je voor een wedstrijd of wil je een marathon lopen als doel, dan is buiten hardlopen ook een goede aanvulling voor de loopband. Door buiten te lopen stel je je lichaam bloot aan dezelfde uitdagingen als in een wedstrijd.

Zo zal je meer impact hebben van bijvoorbeeld de ondergrond, stevige wind, regen en andere factoren dat je prestaties kunnen beïnvloeden. Door te wennen en te trainen in deze omstandigheden ben je beter gewapend voor deze factoren op de wedstrijddag.

Wat is beter, binnen of buiten?

Het is een vraag waar velen zich op blind staren. Het antwoord is echter minder gemakkelijk dan de simpele vraag. Voor echte hardlopers is buiten trainen steeds de optie dat voorkeur zal krijgen.

Ga je aan de slag en heb je een drukke agenda kies dan simpelweg voor een loopband. Ook om je conditie gewoon op peil te houden is een loopband zeker een heel goede optie.

Wil je fanatiek aan de slag gaan met hardlopen dan is een combinatie zeker een goede keuze. Ga buiten trainen en haal terwijl een frisse neus. Kies voor een loopband als je late trainingen wil inplannen of als het weer je in de weg zit. Op die manier heb je steeds het voordeel van beide trainingsmethodes.

Train zelf op een loopband bij je thuis

Wil jij ook aan de slag gaan met thuis trainen op een loopband dan is het wel belangrijk dat je een loopband kiest dat bij je past. Hier bij Fitnessking hebben we het gepaste toestel voor elk type sporter.

Ontdek hier de beste 10 loopbanden volgens onze experts van het Fitnessking team of neem een kijkje naar ons volledig assortiment loopbanden.