SPRING DEALS BIJ FITNESSKING!     (showroom 1 mei gesloten)

Voordelen van trainen op een loopband

21.11.2023
5 min
Voordelen van trainen op een loopband In de kijker Training/coaching

Ben jij een getrainde loper die regelmatig de loopschoenen aantrekt, of ben je eerder een goed-weerloper die enkel bij zonneschijn de deur uitgaat? In beide gevallen is een loopband het ideale toestel om in beweging te blijven. Ontdek hieronder welke voordelen trainen op een loopband met zich meebrengt.

Wat heb je nodig voor een homegym?

Een loopband is het ideale fitnesstoestel voor elke loper of sporter. Het is een veilig en comfortabel alternatief voor de buitentrainingen.

Je hebt waarschijnlijk niet altijd de tijd om overdag op stap te gaan, en loopt daarom vaak voor of na de werkuren. Donkere uren dus, zeker in de winter. En dat brengt ons al bij het eerste punt van veiligheid: op een loopband hoeven auto’s, bussen of tegenliggers je niet te ontwijken en loop je dus geen risico dat ze je niet gezien hebben.

Een tweede aspect van veiligheid zit hem in de ondergrond van een loopband. Die is vlak, zonder putten, drempels en niveauverschillen. Dat is minder belastend voor je gewrichten. Ook heeft de band vaak een minimale vering, wat de schokken beter opvangt dan het harde asfalt van buiten.

En dan heb je nog het comfort. De veilige ondergrond van de loopband draagt ook bij aan het comfort tijdens het lopen. Maar het grootste aspect van comfort is ongetwijfeld het weer. Als het buiten regent, vriest of stormt, is een cardiotraining op de loopband veel aangenamer.

Cardiovasculaire gezondheid en loopbandtraining

De cardiovasculaire gezondheid is een belangrijk aspect van ons algehele welzijn. Dit slaat op de gezondheid van ons hart en de bloedvaten, een belangrijk onderdeel van ons lichaam. Door regelmatig een loopbandtraining in te lassen, verbetert je gezondheid aanzienlijk. We leggen je graag uit waarom:

  • Tijdens het lopen verhoogt je hartslag. Hierdoor wordt je hart sterker en vermindert het risico op hartaandoeningen.
  • Door je lichaam regelmatig uit te dagen tijdens een loopbandtraining, verbetert je cardiovasculaire capaciteit. Dat wil zeggen dat je hart en longen efficiënter zuurstof naar je spieren voeren. Dat verhoogt op zijn beurt je uithoudingsvermogen.
  • De kans op beroerte vermindert door regelmatig aan cardiovasculaire trainingen te doen.
  • Loopbandtrainingen, en sporten in het algemeen, doen stress verdwijnen. Wie stress heeft, ervaart daarvan vaak gevolgen aan zijn gezondheid. Een loopbandtraining is daarom de ideale bezigheid om je hart en lichaam gezond te houden.

Dat is nog maar een greep uit de cardiovasculaire voordelen van een loopbandtraining. Om deze gezondheidsvoordelen waar te nemen, moet je natuurlijk regelmatig en consequent sporten. De richtlijn hierbij is 150 minuten per week. Natuurlijk hoeft dat niet telkens aan een volledige intensiteit te zijn. Raadpleeg een trainer, dokter of coach voordat je aan een specifiek trainingsschema wil beginnen.

Uiteraard hangt de cardiotraining ook samen met algemene gezondheidsgewoontes. Denk maar aan voldoende slaap, gezond eten, alcohol beperken of niet roken.

Gewichtsverlies strategieën met een loopband

Wil je graag een paar kilootjes verliezen? Dan is een cardiotraining een goede manier. Er bestaan verschillende strategieën waarbij lopen op een loopband kan bijdragen tot gewichtsverlies. We sommen er graag een aantal op:

  • Intervaltrainingen: bij een intervaltraining wissel je rustig lopen af met korte versnellingen. Je gaat dus van een lage intensiteit (dit kan ook wandelen zijn) over naar een hoge intensiteit. Dit is een zeer effectieve manier om calorieën te verbranden en dus gewicht te verliezen.
  • Aangepaste hellingsgraad: op een loopband zit vaak een functie om de helling te verhogen. Door de hellingsgraad aan te passen, verhoogt de intensiteit van de training. De inspanning wordt zwaarder en zo verbrand je dus meer calorieën.
  • Lange, rustige duurlopen: intervaltraining is effectief, maar lange duurlopen aan een constant, matig tempo ook. Doordat de intensiteit lager ligt, hou je de training doorgaans langer vol.

Belangrijk is dat je de verschillende strategieën afwisselt. Varieer in snelheden, hellingsgraad en in het type training. Zo blijf je jouw lichaam steeds uitdagen en wordt het lopen niet saai.

Wil je er alles aan doen om af te vallen door het trainen op een loopband? Combineer het sporten dan met een gezonde levensstijl. Gezond eten, genoeg slapen, niet roken… zijn belangrijke aspecten wanneer je graag wat kilo’s kwijt wil.

Trainen op een loopband vs buiten lopen

We moeten wel opmerken dat trainen op een loopband niet dezelfde ervaring biedt als lopen in de open lucht. Buiten vang je namelijk veel meer prikkels op. Denk maar aan wind (zowel tegenwind als meewind kunnen je prestatie beïnvloeden), verschillende ondergronden, passanten en auto’s…

Op een loopband loop je bijgevolg veel consistenter en heb je een beter zicht op je tempo. Dit constante tempo kan helpen bij het verbeteren van je uithoudingsvermogen en het aanhouden van een goede loopstijl en looptechniek.

Je kan deze twee types van trainingen dus niet 100% met elkaar vergelijken. Maar als het echt te koud, donker of nat is buiten, is de loopband het perfecte alternatief. En welke manier van lopen jij verkiest, hangt natuurlijk af van je persoonlijke voorkeur.

Koop jouw loopband bij Fitnessking

Is jouw goede voornemen om meer aan sport te doen, en zie je een cardiotraining op de loopband volledig zitten? Geef jezelf dan een loopband cadeau. Fitnessking heeft heel wat fitnesstoestellen in de aanbieding, en selecteerde voor jou zelfs de beste loopbanden van 2023.

Op onze website vind je heel wat loopbanden en andere fitnesstoestellen. Wil je graag wat meer informatie of heb je vragen over je training, specifieke apparatuur of de kwaliteit en mogelijkheden van onze toestellen? Aarzel niet om ons te contacteren.