4,9/5 uit 800 reviews –  Eigen serviceteam  –  Showroom van 1000m²  –   Open van di-vrij 13-18u en zat 10-17u

Gewichtsverlies strategieën met een loopband

14.12.2023
5 min
Gewichtsverlies strategieën met een loopband In de kijker Training/coaching

Als je wat kilootjes kwijt wil, kan je kiezen uit een duizendtal verschillende diëten. Heb je jezelf al aan eentje gewaagd, dan merkte je misschien al wel een positief effect. Het jammere is dat dit vaak maar tijdelijk is.  

Gewichtsverlies heeft namelijk met veel meer te maken dan enkel je eetpatroon. Wat je eet, is natuurlijk een belangrijke factor. Toch met je voedingspatroon samen gezien worden met onder andere je genetische eigenschappen, slaap, stress of beweging. En laat dat laatste nu net een aspect zijn dat je zelf volledig in de hand hebt.  

De balans tussen voeding en beweging  

De regel voor gewichtsverlies is simpel: meer energie verbranden dan je opneemt. Een combinatie van gezond eten en voldoende bewegen is dus de sleutel tot succes.  

We maken hier alvast graag een eerste standpunt: té is nooit goed. Crashdiëten zullen leiden tot gewichtsverlies op korte termijn, maar geven op lange termijn alleen maar het omgekeerde effect, namelijk een sterkere gewichtstoename.  

Hetzelfde geldt voor de beweging. Te snel te veel willen, leidt tot demotivatie en zelfs blessures. Dat heeft tot gevolg dat je het niet lang zal volhouden en dus in je oude gewoonten zal hervallen. Bouw rustig op, geef jezelf te tijd om te wennen aan de beweging en luister naar je lichaam.  

Zeker wanneer je begint met trainingen op een loopband is het belangrijk om rustig te beginnen. Lopen heeft namelijk een grote invloed op je spieren. Voor je het goed en wel door hebt, raken je spieren overbelast en ontstaan vervelende blessures die lang kunnen aanslepen.  

Loopbandroutines voor effectief gewichtsverlies 

Lopen is een van de betere vormen van beweging om vet te verbranden en gewicht te verliezen. Een voordeel van een loopband is dat het een toegankelijke manier om te beginnen met lopen. Maar zoals we eerder al aanhaalden: bouw rustig op en luister naar je lichaam.  

Om effectief gewicht te verliezen op de loopband, bestaan een aantal nuttige strategieën. Zo kan bijvoorbeeld de vlakte afwisselen met een lichte helling. Zo verhoog je de intensiteit en verbrand je meer calorieën. Je hoeft zelfs niet te lopen. Ook wandelen op een helling is een effectieve manier om gewicht te verliezen.  

Probeer daarnaast eens om wat langer te lopen. Dat hoeft niet aan een topsnelheid, integendeel. Langere loopjes aan een laag tempo zorgen ervoor dat je meer calorieën gaat verbranden.  

Een andere trainingsvorm is de intervaltraining. Wissel rustige tempo’s af met korte, iets snellere tempo’s. Zo stimuleer je jouw metabolisme, wat gewichtsverlies in de hand werkt.  

Wat ook een positief effect kan hebben op je algehele conditie, is om loopbandtrainingen af te wisselen met andere vormen van cardiotraining denk hierbij aan springtouwen, roeien, crosstraining…  

Een algemeen advies is om goed op te warmen voordat je begint te lopen. Begin je looptraining aan een rustig tempo zodat je spieren opgewarmd worden. Voor de starters is ook wandelen de perfecte manier om je spieren in gang te zetten. Verhoog de snelheid geleidelijk en vergeet aan het einde van je training niet rustig uit te wandelen.  

Intervaltraining op de loopband voor maximale vetverbranding  

Intervaltrainingen op de loopband zijn niet ieders favoriet, maar wel doeltreffend als het op gewichtsverlies aankomt. De intensiteit van je training gaat omhoog, je hartslag gaat de hoogte in en je verbrandt dus meer calorieën. Maar hoe pak je zo’n intervaltrainingen het best aan? Wij geven je graag wat nodige tips:  

  • Start met een goede opwarming. Door een aantal minuten te wandelen of aan een heel rustig tempo te lopen bereid je jouw spieren voor op de inspanning.  
  • Plan de training vooraf in zodat je weet wat je gaat doen. Ga je voor langere intervallen, of wil je liever korte en iets intensievere intervallen lopen? Vergeet ook zeker niet de herstelperiode tussen de twee intervallen. Die is even belangrijk als de snellere tempo’s. Dit herstel mag gerust een aantal minuten zijn, afhankelijk van je fitnessniveau.  
  • Herhaal de intervallen genoeg. Door de snellere tempo’s maar 1 of 2 keer te doen, gaat het effect minder groot zijn. Probeer om bijvoorbeeld 5 sets af te werken. Is dat te zwaar, dan maak je de intervallen minder snel. Zolang je hartslag iets hoger is dan tijdens je opwarming, zit je goed.  
  • Pas op voor overbelasting: we kunnen het niet vaak genoeg aanhalen, maar geef je spieren de kans om te wennen aan de belasting. Te snel beginnen, leidt tot blessures.  

Wil je gericht en veilig starten met cardiotrainingen op de loopband? Overweeg dan een coach of trainer. Zij hebben de nodige kennis en ervaring en geven je een persoonlijk schema zodat je op een gezonde manier aan je trainingen kan beginnen.  

Haal alles uit je cardiotrainingen op de loopband

We haalden eerder in dit artikel al een aantal mogelijke trainingsvormen aan die je kan toepassen op de loopband. Wil je gericht en effectief gaan trainen met gewichtsverlies in het achterhoofd, dan is het belangrijk om af te wisselen.  

Alleen intervaltrainingen inplannen werken blessures in de hand. Alleen lange loopsessies aan een matig tempo zijn eveneens niet het meest effectief. Afwisseling zal niet alleen je vooruitgang ten goede komen, het zorgt er bovendien voor dat je gemotiveerd blijft.  

Een loopbandroutine opbouwen is de boodschap als je het meeste uit je trainingen wil halen. De routine die bij jou past, hangt af van je beschikbare tijd, je niveau, je conditie, je algehele fysieke gezondheid…  

Loopband kopen bij Fitnessking  

Wil je jouw algemene conditie wat opkrikken en starten met cardiotrainingen op een loopband? Geef jezelf dan een loopband cadeau. Koop je loopband bij Fitnessking en wees zeker van een kwalitatief fitnesstoestel.  

Weet je niet welke loopband je het best koopt voor jouw cardiotrainingen? Aarzel niet om contact op te nemen