Trainen op hartslag
Sport je regelmatig en wil je jouw trainingen optimaliseren? Door te trainen op hartslag kan je eenvoudig de intensiteit van je training in de gaten houden. Hierbij ga je niet te licht trainen, maar zeker en vast ook niet in het rood gaan. Met een hartslagmeter kan je dus perfect meten en weten wat je ideale trainingsuitdaging is.
Waarom is het bijhouden van je hartslag tijdens het sporten handig?
Je hart zorgt er namelijk voor dat er zuurstofrijk bloed door ons lichaam loopt. Bij een zware, intensieve training zal je hartslag hoger zijn dan een rustige, kalme training. Dit komt omdat ons lichaam meer zuurstof nodig heeft en ons hart dus harder moet pompen.
Wat zijn hartslagzones?
Je hartslag is heel persoonlijk en verschilt dus van persoon tot persoon. Niet alleen je fitheid heeft invloed ook je hartslag, ook andere factoren beïnvloeden het aantal hartslagen per minuut. Stress, alcohol of je lichaamsbouw kunnen dit beïnvloeden. Daarom wordt een hartslagzone over het algemeen uitgedrukt in het percentage van je maximale hartslag. Trainen met hartslagzones doe je het meest nauwkeurig met een sporthorloge en een borstband.
We onderscheiden 5 hartslagzones:
- Zeer licht: maximale intensiteit 50-60%
Hartslag wanneer je aan het wandelen bent of heel licht aan het joggen. Hierbij heb je het gevoel dat je dit uren kan volhouden zonder te stoppen. Mensen gebruiken dit ook vooral als warming-up of cooling-down.
- Licht: maximale intensiteit 61-70%
Hierbij heb je ook nog steeds het gevoel dat je dit lang kan volhouden. Deze zone is goed voor je algemeen uithoudingsvermogen. Naast het verbeteren van je uithoudingsvermogen zal je ook wat lichaamsvet verbranden.
- Matig: maximale intensiteit 71-80%
Je loopt aan een iets wat hoger tempo. Je gaat dieper ademen. Hierbij verbeterd de aerobe conditie en ga je wat spierkracht opbouwen.
- Zwaar: maximale intensiteit: 81-90%
Deze hartslagzone bereik je als je een zware inspanning levert. Hierbij gaat het ademen lastiger verlopen. Naast dit gaat door de intensiteit het lichaam ook meer melkzuur aanmaken. De kans op verzuurde benen stijgt dus. Deze hartslagzone wordt als goed aanschouwt als je jouw uithoudingsvermogen wilt verbeteren, echter zal je dit tempo niet zolang kunnen aanhouden.
- Zeer zwaar: maximale intensiteit: 91-100%
Hierbij ga je in het rood gaan. Deze inspanning kan je maar voor zeer beperkte tijd volhouden. Je verbetert je topprestaties, maar dit is zeer vermoeiend voor je spieren.
Voordelen trainen op hartslag
- Je algemene conditie verbetert
- Je verliest gewicht door te trainer op hartslag
- Je leert veel bij over het herstel van je lichaam
- Je leert je lichaam beter kennen
- Je traint op jouw individuele hartslag
- Je traint specifiek naar je vooropgestelde doel
- Je kan je progressie meten
Hoe bereken je nu de maximale hartslag?
Dit kan je berekenen met een eenvoudige rekensom (220 minus je leeftijd). Ben je een persoon van 30, dan is je maximale hartslag 190. Dit moet natuurlijk met een korreltje zout worden genomen. Luisteren naar je lichaam is hierbij ook weer zeer belangrijk. Soms kan het zijn dat je je bij de maximale hartslag niet zo prettig voelt. Dat het bijvoorbeeld aanvoelt dat 170 je maximale hartslag is of dat je bij hartslag 190 nog marge over hebt. Twijfel je aan de juiste hartslag of heb je altijd een heel andere hartslag dan uit de rekensom komt? Contacteer dan steeds een arts.
Hoe kies je de juiste hartslagmeter per sport?
Dit is echter afhankelijk van de sport die je beoefent. Ben je een hardloper raden velen aan om een sporthorloge met hartslagmeter te kopen. Zit je veel in de fitness? Dan raden we je aan om een borstband aan te kopen. Naast het horloge en de borstband is er ook nog de armband en de geïntegreerde hartslagsensoren op fitnessapparaten. Alle zaken geven een goede indicatie en een zeer nauwkeurige hartslagmeting.
Het trainen op hartslag mag ook geen obsessie worden. Na verloop van tijd raden we je ook eens aan om gewoon te genieten en een loopje te doen waar je volledig van ontspant. Leg het horloge of de borstband na een paar weken of maanden maar even weg en geniet van een sportieve activiteit met je partner of vrienden.