Wij leveren in België en Nederland! Gratis verzending vanaf €50!       4,9/5 uit meer dan 550 Google reviews!

Hoeveel calorieën verbrand je op een crosstrainer

20.10.2022
6

Een crosstrainer is een toestel dat iedereen kent. Het is een fantastisch fitnesstoestel voor cardiotrainingen en opwarmingen. Het is dan ook door de veelzijdigheid van dit toestel dat het zo een hoge populariteit kent.

Voor velen is de crosstrainer het favoriete toestel om af te vallen. Je gebruikt alle spiergroepen in je lichaam en je belast je knieën niet. Dankzij deze slimme combinatie vermijd je blessures en heb je altijd een aangename maar intensieve training.

Trainen met de crosstrainer

Door te kiezen voor de crosstrainer als je cardiotoestel ga je voor een vlotte hulp bij je verbranding. Het geeft je de mogelijkheid om je workout uit te voeren wanneer jij dat wil.

De crosstrainer is zo ontworpen dat je elke spier in je lichaam gebruikt tijdens een workout. Dit is een groot verschil met de meeste andere cardiotrainingen. Denk maar aan hometrainers of loopbanden. Deze toestellen focussen zich eerder op een specifieke spiergroep.

De crosstrainer daarentegen geeft je een training voor heel je lichaam. Je traint zowel je benen, armen, rug als buikspieren. Door al deze spieren te activeren ga je niet enkel cardio trainen maar train je elke spier mee.

Kan je veel calorieën verbranden op een crosstrainer?

Het is belangrijk om te weten dat elk lichaam anders werkt. Zo zijn er mensen met een veel snellere verbranding dan anderen. Hoewel dat dit het geval is kan iedereen wel calorieën verbranden op een crosstrainer.

Doordat de crosstrainer zo een geschikt cardiotoestel is kan je makkelijk calorieën verbranden en afvallen. Hoe intensiever je training zal zijn, hoe meer calorieën je zal verbruiken tijdens je training. Daarom is het goed om steeds je doel in het oog te houden tijdens je workout.

Is het je doel om af te vallen, ook dan is de crosstrainer een goede keuze. Je kan makkelijk je training afstellen op jouw persoonlijke doelen. Zo behaal jij de resultaten dat je wil.

Overzicht van hoeveel calorieën je verbruikt op een crosstrainer

Het is niet makkelijk om bij te houden hoeveel calorieën je precies aan het verbranden bent tijdens een training. Dit omdat ieder lichaam anders is en de verbranding af hangt van een hele reeks verschillende factoren. Denk maar aan vetpercentages, spiermassa, intensiteit en duur.

We hebben voor jou een tabel gemaakt met een gemiddelde verbranding tijdens een training op je crosstrainer. Het is bedoeld als een houvast en geeft je een indicatie van wat de verbranding kan zijn.

Dit zal ook gaan verschillen tussen mannen en vrouwen. Doordat mannen van nature een groter gestalte hebben en een hogere spiermassa heeft dit evenredig een effect op het verbranden van calorieën.

 

Duur – Gewicht 60 kg 70 kg 80 kg 100 kg 120 kg
15 min 115 Kcal 134 Kcal 153 Kcal 191 Kcal 229 Kcal
30 min 130 Kcal 168 Kcal 306 Kcal 383 Kcal 459 Kcal
45 min 345 Kcal 402 Kcal 459 Kcal 574 Kcal 688 Kcal
60 min 459 Kcal 536 Kcal 612 Kcal 766 Kcal 918 Kcal
90 min 689 Kcal 804 Kcal 919 Kcal 1148 Kcal 1377 Kcal

Bovenstaande tabel is gebaseerd op een gemiddelde inspanning bij een duurtraining. Dit houdt in dat dit berekend is op een gemiddelde hartslag en een intensiteit dat makkelijk aan te houden is voor een langere periode.

Bereken zelf je calorie verbruik

Er bestaat ook een formule waarmee je zelf aan de slag kan gaan als je je calorieverbruik nauwkeuriger wil bijhouden. Het is en blijft steeds een formule, dus een exact aantal is nog steeds moeilijk om te bekomen.

Voor de formule zijn er een aantal zaken dat je moet weten. Hieronder vallen jouw gewicht in kilogram en de getrainde tijd in minuten. Daarnaast heb je ook een MET waarde nodig.

De MET waarde of metabool equivalent, is een waarde dat berekend wordt en dat uitdrukt hoeveel energie een bepaalde fysieke inspanning kost. Voor een cardiotraining op een crosstrainer aan snel wandeltempo (6-7 km/u) zal deze waarde ongeveer 5 bedragen.

Ligt je tempo lager dan zakt je MET waarde eerder naar 4. Ligt je tempo erg hoog, dan zal de MET waarde stijgen naar 6.

De gemiddelde formule voor een training op de crosstrainer ziet er als volgt uit:

5 x Gewicht in Kilogram x 0,0175 x aantal minuten

Ga aan de slag met een crosstrainer

Niet elke training is dezelfde en je kan vele kanten op met een crosstrainer. Door je training aan te passen zal je ook je calorieverbruik aanpassen.

Zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor korte maar erg intensieve trainingen. Denk maar aan intervaltrainingen waar je kan afwisselen tussen de intensiteit en snelheid. Deze zullen op een kortere tijd meer calorieën verbranden dan een duurtraining.

Met een duurtraining kies je er voor om langer te trainen maar aan een trager tempo. Zo kan je ook erg veel calorieën verbranden, je doet er gewoon wat langer over.

Conclusie

Een belangrijke insteek dat je kan meenemen uit dit artikel is om je niet teveel te focussen op het calorieverbruik. Het is namelijk erg moeilijk om dit nauwkeurig en correct te berekenen.

Je kan er uiteraard rekening mee houden en je training aanpassen, maar het is geen precieze wetenschap. Kies de training waar jij je comfortabel bij voelt en vergeet niet om te genieten. Als je vaak op de crosstrainer staat zal je sowieso resultaat zien.

Kies ook steeds voor een crosstrainer dat bij je past. Wil je graag afwisselen in intensiteit, starten met HIIT of kies je liever voor duurtrainingen. Het zal allemaal van invloed zijn bij het kiezen van de juiste crosstrainer voor jou.